О НАМА

Назив „синдикат“ потиче од латинске ријечи „SINDICUS“, односно од грчких ријечи „SYN“ и „DICO“ а односила су се на лица која су се бринула о интересима заједнице чији су били чланови. Ова почетна брига се временом претворила у бројна права и дужности сваког члана Синдиката. Према члану 21 Статута удружених радника енергетике Републике Српске, права члана синдиката су:
1. Бира и буде биран у органе Синдиката,
2. Буде редовно информисан о раду синдикалне организације и синдиката
3. Буде информисан о свим активностима,
4. Буде заступан од стране Синдиката пред послодавцем, судским и другим органима,
5. Од Синдиката тражи остваривање права која су прописана законима, колективним уговорима и актима
послодавца, 6. Има помоћ у остваривању права из рада и по основу рада,
7. Да му Синдикат у границама могућности пружи материјалну помоћ у случају тешке материјалне ситуације,
повреде на раду, тешке болести, слања на чекање, суспензије због вођења дисциплинског поступка до окончања истог у предузећу или на суду, 8. Учествује у штрајку и другим видовима синдикалног дјеловања,
9. Користи одмор, опоравак и рекреацију под повољним условима, и
10. Да се оспособљава за синдикалну активност.
Дужности члана синдиката су да:
1. Се придржава Програма, Статута и осталих аката Синдиката
2. Доприноси раду синдикалне организације и Синдиката,
3. Чува углед синдикалне организације и Синдиката,
4. Учествује у акцијама које организује Синдикат,
5. Учествује у организовању свих видова синдикалне борбе,
6. Редовно плаћа чланарину.
Извршавањем претходно наведених дужности користећи се при томе прописаним правима, сваког члана посебно и свих чланова заједно могуће је у потпуности остварити зацртане циљеве и задатке Синдиката који су наведени у Статуту Синдиката удружених радника Енергетике Републике Српске – члан 11:
1. Заштита радних и социјалних права чланова у свим видовима легалног дјеловања што подразумијева: регулисање права из радног односа путем Закона и колективних уговора, ангажовање на редовној исплати плата и других материјалних примања кроз остваривање производње и производних резултата, обезбјеђење равноправног положаја ове дјелатности, обезбјеђење средстава за рад, услова рада и др.
2. Давање иницијатива за доношење одлука надлежних органа предузећа, републичких и локалних органа о питањима која се тичу економско-социјалног положаја чланова Синдиката.
3. Борба за одговарајућу цијену рада у складу са колективним уговором,
4. Рјешавање питања обезбјеђења социјалног, материјалног и правног положаја радника за чијим радом престаје потреба као и инвалида рада,
5. Упорно и трајно настојање за учешћем синдиката у управљању предузећима
6. Борба против свих видова мобинга и дискриминације,